Kredittkort

Annonser

Stadig flere nordmenn skaffer seg ett eller flere kredittkort, viser ferske rapporter fra bankene. Et kredittkort fungerer på mange måter som et bankkort, men med et slikt kort så er det ikke dine egne penger du bruker, men faktisk bankens. En økende trend er at mange vet hva et kredittkort er, men nordmenn er generelt dårlige på å sette seg inn i vilkårene og hvordan slike kort egentlig fungerer.

Et kredittkort har akkurat de samme bruksområdene som et vanlig bankkort. Du kan bruke det når du handler, fyller bensin eller kjøper noe på nettet. Sistnevnte er faktisk anbefalt av forbrukerrådet, noe vi skal forklare nærmere senere i denne artikkelen. En av grunnene til at man kan bruke et kredittkort til å få bedre kontroll over økonomien, er at man kan samle alle kjøp under ett tak, og deretter betale tilbake det man har brukt i slutten av måneden. Samtidig finnes det også mange bonuser og fordeler med et kredittkort, som vi også skal se nærmere på.

Slik finner du et godt kredittkort

Når du skal sammenligne kredittkort, så må du først tenke på hva du skal bruke kortet til. I dagens marked finnes det nemlig svært mange forskjellige kort – alle med sine ulike fordeler. Skal man for eksempel reise mye så burde man velge det ene kortet, mens det andre vil være best for den som skal bruke kortet til å finansiere et oppussingsprosjekt eller en nyinvestering. Nå skal vi nevne et par aktuelle kort for ulike situasjoner.

Kredittkort for reise

Mange, eller de fleste, kredittkort har i dag reiseforsikring inkludert. Det innebærer at dersom du betaler minst halvparten av reisen din med det respektive kortet, så blir både du og reisefølget ditt forsikret – på kredittkortselskapets regning. Samtidig finnes det også en rekke andre reisefordeler med enkelte kredittkort, som at de har tilbud på leiebil og hoteller, eller at de ikke koster noe å bruke i utlandet.

Kredittkort for avbetaling

Hvis du skal bruke kreditten til et større prosjekt, som innkjøp av noe som er kostbart, så vil du neppe rekke å betale tilbake utnyttet kreditt før rentene begynner å løpe. Kredittkort har nemlig en rentefri periode, ofte på opp mot 50 dager, men hvis du skal bruke 40 000, så regner vi med at du vil betale det ned over tid. I slike tilfeller må du lete etter et kredittkort som har en så lav rente som mulig – gjerne ned mot 15 prosent eller lavere.

Kredittkort for sparing

Du trodde kanskje ikke det var mulig, men man kan faktisk spare penger ved å bruke et kredittkort. Konseptet kalles «cashback» og går ut på at du får tilbake en bonusprosent av alle beløpene du handler for. De beste kortene i klassen gir deg mellom 1 til 3 prosent på alle kjøp du utfører, uansett hvilken bransje og butikk det er. Pengene kan du som regel bruke til hva som helst, slik at du ved å bytte ut bankkortet til et kredittkort kan spare frem en fin familieferie.

Søke om kredittkort

Det er ingen avansert prosess å skaffe seg et kredittkort i dag. Du kan søke om et kort via banken din, men ofte vil de ha strengere regler og bruke lengre tid på å innvilge søknaden din enn hva de rene internettbankene kan gjøre. Når det er sagt, så vil du bli tilbudt et kredittkort nærmest uansett hvor du søker. Til og med studenter får sine søknader godkjent, men hvor mye man får i kredittgrense vil avhenge av inntekten.
I praksis er det altså veldig enkelt å skaffe seg et kredittkort allerede fra 18 fylte år. Men dersom man ikke har jobbet mye, eller har en høy liknet inntekt hos Skatteetaten, så vil du sannsynligvis få en månedlig bruksgrense på kortet ditt så lav som 5 eller 10 000 kroner.

Når man får kredittkortet i posten, er det viktig å tenke over hvordan man skal bruke det. Som nevnt så slipper man å betale renter hvis man gjør opp for seg innen den rentefrie perioden er gratis. I praksis kan man dermed eie og bruke et kredittkort uten at det behøver å koste deg en krone ekstra. Husk også at hvis du ikke gjør opp for deg, så vil du måtte risikere å betale strafferenter på det utestående beløpet, slik at det i lengden kan bli ganske så dyrt for deg.